Financial Times: Investitorii se aventurează dincolo de siguranța Poloniei și Cehiei, către România și Ungaria

Financial Times: Investitorii se aventurează dincolo de siguranța Poloniei și Cehiei, către România și Ungaria
Publicat: 08/04/2014, 14:37
Actualizat: 31/01/2019, 22:11

Pentru fondul Globalworth, care pregătește finanțare de 200 milioane euro pentru investiții în România, intrarea investitorilor pe piața românească ar putea pune capăt unei perioade în care concurența a fost modestă.

„În prezent este ceva mai puțină concurență pentru afacerile de care suntem interesați. Toată lumea se uită la Polonia și asta nu este rău pentru noi, deoarece putem ținti active la prețuri atractive. Însă dacă este să credem în ciclicitatea pieței și a fluxurilor globale de capital, randamentele de la Varșovia și Praga vor scădea la un nivel atât de scăzut, încât investitorii se vor reorienta către piețele noastre”, a declarat pentru Financial Times directorul general adjunct al Globalworth, Dimitris Raptis.

Cea mai mare parte din activele Globalworth sunt concentrate în București. Globalworth deține clădirile de birouri BOB, BOC, Tower Center International, City Offices, precum și proiectele Herăstrău One, Bucharest One și complexul de locuințe Upground. Valoarea de piață a acestor proiecte era estimată în decembrie la 488 de milioane de euro.

Concluziile lui Raptis se bazează pe o creștere puternică a fluxurilor investiționale remarcată anul trecut în Europa Centrală și de Est, notează FT.

În Rusia, cea mai mare piață din regiune, valoarea tranzacțiilor imobiliare a crescut anul trecut cu 40%, la 5,2 miliarde euro, potrivit datelor CBRE. Polonia, a doua mare piață din zonă, a consemnat un avans de 9% al pieței, la 3 miliarde euro. Tranzacțiile din Cehia au urcat cu 68%, la 1 miliard de euro. Cu excepția Ucrainei, toate piețele din regiune au crescut anul trecut. În Ucraina, valoarea tranzacțiilor s-a prăbușit la 41 milioane euro, de la 241 milioane euro în 2012.

Grupul austriac Immofinanz, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din regiune și din România, a provizionat toată expunerea pe Ucraina și nu are în plan noi afaceri în această țară, a declarat directorul general al companiei, Eduard Zehetner. Cu toate acestea, Immofinanz va continua să investească la Moscova.

„Moscova însăși este la fel de mare ca o țară din Europa de Est”, a afirmat el.

Pe lângă Rusia, Polonia și Cehia au fost cele mai solide piețe din regiune și au atras fonduri cu profil conservator din Germania, Austria și SUA, care apreciază potențialul relativ ridicat de creștere în condiții de siguranță sporită. În timp ce Londra sau Parisul oferă randamente de aproximativ 3%, investitorii pot obține câștiguri aproape duble la Varșovia, cu un grad de risc ușor mai ridicat.

Astfel, în timp ce investitorii instituționali continuă să aducă bani în Polonia și Cehia, cei cu o toleranță mai ridicată pentru risc manifestă un interes sporit pentru piețe neglijate anterior, precum Ungaria și România.

Ungaria a fost tratată cu precauție din cauza caracterului imprevizibil al politicilor publice promovate de guvernul Viktor Orban, în timp ce România a fost mai afectată decât alte țări din regiune de depresiunea economică ce a urmat crizei financiare, notează FT.

Însă lucrurile se schimbă, cred analiștii.

„Ungaria seamănă puțin cu Italia, în sensul că ai pe de o parte politica, pe de altă parte economia. De multe ori, economia nu prea are treabă cu politica. Economia merge mult mai bine deât ceea ce citim în ziare”, comentează Zehetner, șeful Immofinanz.

Reorientarea unor investitori către sudul Europei Centrale și de Est nu va afecta semnificativ Polonia și Cehia, anticipează analiștii.

CBRE estimează că tranzacțiile de pe piața poloneză vor crește la 4 miliarde euro în acest an, apropiindu-se de recordul de 5 miliarde euro stabilit în 2006.

„Parcă am fi din nou în 2005. Toată lumea vede că piața revine și vrea să intre”, comentează Hadley Dean, managing partner Colliers pentru Europa de Est.

Optimismul este generat de revigorarea creșterii economice în majoritatea țărilor din regiune, notează FT. Piața spațiilor industriale dă de asemenea semne de accelerare, în special în zona auto și în sectorul electronicelor, alături de o creștere puternică a investițiilor în logistică.

Piața spațiilor de birouri din regiune începe de asemenea să miște, susținută de investiții în centre de servicii de business și outsourcing localizate în orașe secundare, unde chiriile sunt mai mici și companiile au acces la tineri bine pregătiți, care acceptă salarii mai mici.

Bucureștiul traversează o revenire economică ceva mai accelerată decât Budapesta, inclusiv datorită experiențelor pozitive avute de companiile și expații care au lucrat aici, potrivit unei analize FT.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...